Stel, je hebt een muzikaal talentje op de bank zitten. Hartstikke leuk, maar je hebt geen geld voor muziekles voor jouw little drummer boy, laat staan voor een drumstel om hem uit die lawaaiige potten-en-pannen-fase te halen. Waar moet je dan heen? Naar het Jongerencultuurfonds Amsterdam! Sinds vorige maand leent het in samenwerking met het Instrumentendepot gratis instrumenten uit aan kinderen van ouders met een smalle beurs. Dit onder de noemer Pak Aan!. Hanneke van Wees directeur van het fonds: “Wij vergoeden al langer muzieklessen, daar is vrij veel animo voor. Alleen komt een kind pas verder in zijn muzikale ontwikkeling als hij thuis kan oefenen. Vandaar deze actie.”

De inschrijving voor Pak Aan! is op moment van schrijven twee weken open en er zijn al meer dan dertig aanvragen binnen. Die aanvragen moeten van een tussenpersoon komen, zoals een leerkracht of een schuldhulpverlener. Als je al een vergoeding voor muzieklessen ontvangt via het Jongerencultuurfonds kan de ouder of verzorger zelf de aanvraag voor de instrumenten doen. Van Wees: “Mensen zijn enthousiast. Ook voor mij gaat er een nieuwe wereld open. Voor viooluitleen moeten we bijvoorbeeld de armlengte van het kind weten. En de diversiteit is groot; zo hebben we een aanvraag voor een ney, een Turks instrument.”

Op 9 mei is de eerste feestelijke uitleen bij het Instrumentendepot. Kinderen tekenen een certificaat, waarin ze plechtig beloven goed voor het instrument te zorgen. Ouders betalen eenmalig €10,- administratiekosten, maar daarna is het instrument tot het achttiende levensjaar voor het kind, zolang het muziekles heeft via het Jongerencultuurfonds. Van Wees: “Een kind kan vanaf zijn vierde meedoen en tot achttien jaar kan hij het instrument houden. We willen één keer per maand een uitleendag organiseren.” Het gaat er niet om dat de kinderen per se Concertgebouwvirtuosen worden, vertelt van Wees. “We vinden het belangrijk dat ieder kind iets aan cultuur kan doen. Het is belangrijk voor je zelfvertrouwen, het geeft plezier en kinderen leren zo andere kinderen kennen.” Wat betreft muzieklessen haalt ze graag de woorden van Maestro-jurylid Dominic Seldis aan: een muziekinstrument is een vriend voor het leven.

www.jongerencultuurfonds.nl/pak-aan

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here